tisdag 27 juli 2010

Skånska toppkrogar 2010

Att gå på krog är ett av mina favoritnöjen. Bästa krogen skall erbjuda en helhetsupplevelse både för ögat och gommen. Eftersom ett av mina andra stora intressen är inredning är det alltid extra kul att se vilka stolar, bord, glas, tapeter mm som har använts för att skapa atmosfären. Nu när vi befinner oss i skånska sommaren så tänkte jag tipsa om de skånska toppkrogarna 2010, dessa utnämda av Eatsweden. Min och Olofs plan var att äta oss igenom dem och sedan återkomma till Er!

De lyder som följer:
Östergatan / Ystad. Här har vi faktiskt varit flera gånger.... :) återkommer med betyg, kan varmt rekommenderas.
Ystads Saltsjöbad / Ystad
Vendel Ales Stenar / Kåseberga. Har intagit födelsedagsfrukost i deras bageri, surdegsbrödet går inte av för hackor!
Ingelstorp / Ingelstorp
Skillingebörsen / Skillinge
Maritim Krog & Hotell / Simrishamn
Atmosfär / Malmö
Bloom in the park / Malmö. Har sommarjobbat på deras företrädare "Olgas" fantastiskt utedäck invid pildammarna.
Svea Bar & Bistro / malmö
Sofiero Slottsrestaurang / Helsingborg
Farbror Elofs skafferi / Billeberga
Skanörs Fiskröker / Skanör

Som ni ser, det finns ingen anledning att gå hungrig i skåne.

fredag 23 juli 2010

Farmors mannagrynspudding



Så, då var det dags att lägga in det första receptet. Och vilket recept! Nu är det matlagning på hög nivå som gäller så detta är inget för nybörjaren - mannagrynspudding! ;) Skämt o sido. Mannagrynspudding är absolut inte svårt. Men varför börjar jag (Olof) med detta? Jo det är en av mina personliga favoriter sedan barndomen. Som titeln säger så är det som min farmor gör den och många gånger har det blivit. Både jag och faren min är tokiga i det. Och det är väl därför den är så himla god, jag har så mycket positiva associationer till det. Och det är väl en många gånger superviktig ingrediens tycker jag. Mat och dofter som väcker minnen, som tar en tillbaks till något speciellt. Kan dock inflika att det kanske inte alltid blir så lyckat. Ett av mina första minnen - rotmos och fiskbullar - inte bra. Jag kan fortfarande känna smaken, jag kommer nästan ihåg vad jag hade på mig för guds skull. Så pass inbränt blev det. Nog om det, nu blir det världens godaste pudding.

Receptet är egentligen inget unikt, det är bara gott :) Det här behövs:

8dl mjölk
1/2 tsk salt
1,25dl mannagryn
2msk socker
2ägg
1/2msk krossad/malen kardemumma

Sätt ugnen på 200grader (starta den oxå). Koka upp mjölken med saltet, låt det inte brännas vid. Och tänk på att mjölk alltid kokar när man inte tittar så håll koll. När mjölken kokat upp vispa ner mannagrynen, låt puttra på medelvärme några minuter. Låt den inte bli för tjockt, det skall fortfarande gå att hälla. Nu har du gjort mannagrynsgröt vilket oxå är gott, men det krävs lite till för puddingen. Stäng av plattan och vispa ner ägg, socker och kardemumman. Häll över i en smörad form och in i ugnen. Själv tycker jag att när den fått en riktigt fin mörkbrun yta så är den klar. Se bilden (jag har tjuvat lite, det är så gott!) Det kan ta en 40-50min. Ta ut den ur ugnen och låt svalna. Vissa tycker om den ljummen, vissa tycker om den kall, där ibland jag. Gärna rakt från kylen för min del. Servera med valfri sylt - Mums!

Start

I vårt eget lilla paradis njuter vi av allt som livet har att ge oss. Vi närmar oss vårt första årtionde som par och har upplevt mycket tillsammans och några av de bästa tillfällena har varit kring det kulinariska. Allt från en super-romantisk middag i Stockholms gamla stan till en på tok för dyr korv utan för Bo Olssons i Tomelilla. Maten har tagit oss på många resor och gett minnen för livet och vi hoppas att den kommer att fortsätta att göra det. Vi vill dela med oss av våra minnen och de smaker och resor vi har upplevt i denna blogg. Det kommer finnas recept, resetips och lite småknep som är bra i köket. Lite odlingstips till er egen köksträdgård och liten annan kuriosa . Hoppas ni finner glädje av bloggen och att ni med hjälp av den kommer finner inspiration till många trevliga minnen.