fredag 23 juli 2010

Farmors mannagrynspudding



Så, då var det dags att lägga in det första receptet. Och vilket recept! Nu är det matlagning på hög nivå som gäller så detta är inget för nybörjaren - mannagrynspudding! ;) Skämt o sido. Mannagrynspudding är absolut inte svårt. Men varför börjar jag (Olof) med detta? Jo det är en av mina personliga favoriter sedan barndomen. Som titeln säger så är det som min farmor gör den och många gånger har det blivit. Både jag och faren min är tokiga i det. Och det är väl därför den är så himla god, jag har så mycket positiva associationer till det. Och det är väl en många gånger superviktig ingrediens tycker jag. Mat och dofter som väcker minnen, som tar en tillbaks till något speciellt. Kan dock inflika att det kanske inte alltid blir så lyckat. Ett av mina första minnen - rotmos och fiskbullar - inte bra. Jag kan fortfarande känna smaken, jag kommer nästan ihåg vad jag hade på mig för guds skull. Så pass inbränt blev det. Nog om det, nu blir det världens godaste pudding.

Receptet är egentligen inget unikt, det är bara gott :) Det här behövs:

8dl mjölk
1/2 tsk salt
1,25dl mannagryn
2msk socker
2ägg
1/2msk krossad/malen kardemumma

Sätt ugnen på 200grader (starta den oxå). Koka upp mjölken med saltet, låt det inte brännas vid. Och tänk på att mjölk alltid kokar när man inte tittar så håll koll. När mjölken kokat upp vispa ner mannagrynen, låt puttra på medelvärme några minuter. Låt den inte bli för tjockt, det skall fortfarande gå att hälla. Nu har du gjort mannagrynsgröt vilket oxå är gott, men det krävs lite till för puddingen. Stäng av plattan och vispa ner ägg, socker och kardemumman. Häll över i en smörad form och in i ugnen. Själv tycker jag att när den fått en riktigt fin mörkbrun yta så är den klar. Se bilden (jag har tjuvat lite, det är så gott!) Det kan ta en 40-50min. Ta ut den ur ugnen och låt svalna. Vissa tycker om den ljummen, vissa tycker om den kall, där ibland jag. Gärna rakt från kylen för min del. Servera med valfri sylt - Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar