onsdag 30 mars 2011

Hubert in action!



Idag bakar jag surdegsbröd för första gången, spännande! Olof satte för ett tag sedan en surdeg på vete som vi döpte till Hubert. Det är ju så att det är tänkt att Hubert ska leva länge hos oss så han förtjänade ett riktigt namn. Hubert "matas" på lördagar med vatten och mjöl så han inte ska bli sur, ha ha. Olof har tillochmed köpt finmjöl till honom som heter Manitoba cream och det är självklart ekologiskt. Hubert har redan spridits bland vänner och en del av honom fick flytta hem till George och Sara när de var här senast. Så till själva brödet eller bröden det visade sig vara rätt svårt att baka surdegsbröd sist Olof provade så lyckades han med alla jäsningar fram till den sista då sjönk brödet ihop och blev stendött.

Som tur var så var vi hemma hos en god vän för ett tag sedan som är grym på att baka bröd och vi fick tips på det bröd som jag provar idag. Det påminner väldigt mycket om ett danskt rågbröd och det bådar gott! Vi har fått med oss det här brödet hem ett par gånger och nu är det alltså min tur att se om det lyckas, enda kruxet är att det ska jäsa åtta timmar! Så vi får väl se hur det går framåt kvällen. För er som vill testa så kommer receptet här:

"MOGENS"

5 dl rågkross
3 dl surdeg
8 dl vatten
1 msk salt
1,5 dl mörk sirap
5 dl rågmjöl
5 dl vetemjöl
2-3 dl solroskärnor/pumpafrön

Blanda allt och tryck ner i form. Jäs över natten eller ca 8 timmar. Grädda i 200 grader i 75 min, smöra ytan när brödet är klart.

Lycka Till!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar